En sund kost indeholder også fedt

Skrevet af Janne Nellemann Pedersen. Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed.

En vigtig del af en sund kost er at få alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder. Vi skal både have kulhydrat, protein og fedt. Det er livsnødvendigt for os mennesker at indtage fedt, da fedtet har flere vigtige funktioner. Nogle af funktionerne er, at det bruges som energikilde, hjælper os til at vi kan optage de fedtopløselige vitaminer, og at vi får de essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne. Vi kan derfor ikke undvære fedt i vores kost.

Det findes forskellige typer af fedt, som vi skal have i forskellige mængder. Der findes:

  • Mættet fedt (findes bl.a. i smør, mælk, kød, ost og kokosolie)
  • Monoumættet fedt (findes bl.a. i olivenolie, rapsolie, nødder og avokado)
  • Polyumættet fedt (findes bl.a. i fedt fisk og visse nøddeolier)

Voksne og børn fra 2 år skal efter anbefalingerne dagligt have maks. 10 E% fra det mættet fedt. Grunden til, at vi ikke skal have for meget mættet fedt er, at for meget mættet fedt øger risikoen for at udvikle livstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme. Det monoumættede fedt skal optimalt set ligge mellem 10-20 E%, og polyumættet mellem 5-10 E%.

I alt skal indtaget af fedt i vores kost altså ligge mellem 25-40 E%. Kulhydrat skal gerne ligge mellem 45-60 E% og protein mellem 10-20 E%.

Der er flere måder at skære ned på det mættet fedt i dagligdagen. Eksempelvis kan man med fordel vælge de magre mejeriprodukter og skære ned på brugen af smør, samt gå efter de magre kødtyper. Desuden kan maden koges eller dampes i stedet for at stege den i fedt. Specielt fisk og grøntsager kan tilberedes på denne måde. Nøglehulsmærket kan også være en nem guide til, at vælge de lidt sundere alternativer i supermarkedet.

For at få mere af det sunde fedt (det monoumættet og polyumættet) i kosten kan man med fordel bruge fedtstoffer som oliven- og rapsolie. I salaten kan man bruge nødder og mandler fremfor ost, og i stedet for sovs kan pesto være et alternativ.

 

 

Referencer:

Nordic Council of Ministers, 2012. Nordic Nutrition Recommendations 2012. Hentet den 5. August 2018 på http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/nordiske-naeringsstofanbefalinger/

Fødevarestyrelsen. (u.å.) De officielle Kostråd. Hentet den 5. august 2018 på http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.