Karate seminar med Iain Abernethy

Af fysioterapeut Peter Keller Hansen

Den 3.-4. februar deltog Training 4 All i Karate seminar med Iain Abernethy i Hinnerup Karate klub.

Det er 3. gang jeg var med, og som altid var det en fornøjelse. Iain Abernethy er professionel karate instruktør, og er nok bedst kendt for hans fokus på selvforsvarsteknikker og fortolkning samt praktisk anvendelse af karate kata (teknik serier).

Iain Abernethy`s åbenhed og interesse for selvforsvarsdelen understreges af hans udsagn om, at han først og fremmest ser sig som en kampkunstner, herefter karatemand og at han nærmest ikke ved, hvilken stilart han tilhører, idet han træner teknikker fra flere forskellige stilarter. Foruden karate træner han regelmæssigt judo og sammen med karate- og selvforsvarslegenden Peter Costerdine.

I nutiden deles karate op i stilarter afhængig af, hvilken karatemester der har sat sit præg på teknikken og filosofien. Første seminardag var omdrejningspunktet at træne karateteknikker fra forskellige stilarter, og selvom der er forskelle i teknikken er lighederne større end forskellene. Særligt var det tydeligt, når de forskellige kata-teknikker skulle trænes med en makker, at de underliggende principper for teknikkerne er meget ens. Et af principperne der blev trænet var, at beskytte sit ansigt når der ikke var tid til at parere – hvilket gik igen på tværs af stilarter. Iain Abernethy pointerede forskellen på selvforsvar og konkurrencekamp. Hans budskab var, at det kræver forskellige tilgange, eksempelvis bør man i en selvforsvarssituation altid forsøge at flygte, hvorimod man til konkurrence vil bevæge sig rundt om modstanderen og forsøge at finde åbninger til angreb.

Senere blev vi introduceret til forskellige kombinationer udviklet af den berygtede karatemester Motobu. En mester der var berygtet for hans praktiske erfaring med karate i slagsmål.

Det næste der blev trænet var forskellige teknikker fra karatebogen ”Bubishi”. Der var både teknikker jeg ikke havde set før, og teknikker der ligner dem vi træner i dag. Det der var med til at gøre denne lektion særlig farverig, var de oprindelige navne på de gamle teknikker.  Som eksempel blev forsvar mod omklamring bagfra, hvor man slår modstanderen i skridtet, kaldt ”at slå grenen til blommetræet så hårdt at bladene falder af”.

Dag to blev der ligesom dag et øvet karateteknikker fra forskellige stilarter – hvorefter der var træning med plethandsker. Iain Abernethy forklarede hvordan puderne kunne bruges til at træne karateteknikker, da det ikke var meningen vi skulle kopiere boksning. Noget af det jeg særligt godt kunne lide var, at træne kraftgenerering på kort afstand.

Efterhånden som kurset nærmede sig sin afslutning blev pudetræningen mere og mere krævende for kredsløbet. Iain Abernethy inddrog Tabata-studiet som eksempel på korte all out intervallers effekt på konditionen. Denne tilgang blev omsat til karate-plethandsketræning. En hård og ”sjov” træning der gav masser inspiration til anderledes måder at træne konditionen på.

Overordnet set var det et rigtigt godt seminar. Iain Abernethy besidder en stor viden om kampkunst teknikker, selvforsvar, kampkunsthistorie og mere moderne kampsport – hvilket han i hans undervisning formår at inddrage på en spændende og relevant måde. Herudover er han bare meget behagelig og anerkendende i hans undervisningstilgang.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.